Planificarea iazului ornamental

Planificarea iazului tău implică mai multe decizii simple. Cele mai evidente sunt:

1. Unde construiesc iazul?
Există mai multe reguli despre unde poate sau unde nu poate fi amplasat un iaz ornamental. Experiența practică arată că, în cea mai mare parte, aceste reguli pot fi ignorate dacă suntem pregătiți să acceptăm unele compromisuri. De exemplu, ni se spune că niciodată să nu amplasăm un iaz sub copaci, în special stejari, daca ne sperie ideea de a curăța toamna suprafața apei de frunze și de a draga fundul bazinului primăvara. Pe de altă parte, locațiile cu pomi sunt printre cele mai frumoase locuri pentru a amplasa un iaz. În plus umbra naturală ajută la limitarea încălzirii solare a apei și inhibă cresterea algelor care fac apa să aiba un aspect verde de supă de mazare și reduc vizibilitatea.

iaz-cu-alge
În schimb, alții nu recomandă plasarea unui iaz în plin soare, deoarece lumina intensă a soarelui de vară poate cauza încălzirea extremă a apei. Acesta este un sfat bun în cazul în care iazul dumneavoastră nu conține plante și este plin cu pești.

iaz-cu-pesti

Dacă doriți să aveți un iaz cu multe flori de apă (nuferi, iriși) și plante de iaz scufundate, o locație care primește mai mult de șase ore pe zi lumina directă a soarelui, este esențială. Pe scurt, cu cât iazul are mai multe plante cu atât trebuie expus mai mult la soare.

nuferi-si-crini
Când cauți un loc adecvat pentru iaz, încearcă să eviți zonele în care apa de ploaie s-ar putea scurge în iaz cauzând probleme de contaminare. De exemplu, nu îl amplasați la marginea de jos a unei pante ierboase sau livezi, unde insecticidele sau erbicidele utilizate în timpul anului ar putea fi aduse de apa de ploaie în iaz.
2. Ce suprafață să aibă?
Un iaz săpat în pământ întotdeauna se dovedește a fi mai mic decât impresia creată de planurile pe hârtie. Un iaz de 400 de litri poate părea mare pentru cineva obișnuit cu un acvariu de 75 de litri, dar în curte va părea doar o băltoacă. Este adevărat vis a vis de acvarii, că, cu cât este mai mare iazul, cu atât sunt mai stabile condițiile de apă pe termen lung. Fiind în aer liber, condițiile de mediu – vânt, ploaie, gândaci, păsări, frunze aduse de vânt și murdăria – pot face într-adevăr ravagii calității apei. Cel mai mic iaz practic, în opinia noastră, este unul cuprins în intervalul de la 600 la 800 litri. Acestă cantitate de apă este echivalentă cu un iaz oval de aproximativ 1,3 metri lungime, 90 de cm lățime și 60 de cm adâncime.
Desigur, disponibilitatea terenului și estetica va dicta dimensiunea practică a iazului. Cele mai multe dintre iazurile ornamentale de succes sunt cele cu capacitatea între 4000 și 10000 de litri.
3. Care este forma cea mai potrivită a iazului meu?
Un iaz ornamental poate avea orice formă, dar rețineți faptul că scopul său principal este de a oferi privitorului o vizualizare ușoară și plăcută. Unghiurile și distanța de vizualizare sunt importante în determinarea formei iazului. Dacă proiectați un iaz circular, care este de 3-4 metri în diametru, nu fiți surprins dacă aveți rareori ocazia să vedeți peștii din el. Ei vor rămâne instinctiv în mijlocul bazinului.
Am constatat că iazurile cu formă neregulată, acolo unde lățimea maximă nu este mai mare de 2,4 metri oferă cele mai bune oportunități de vizualizare a peștilor. Dacă preferați un bazin obișnuit cu o formă dreptunghiulară, este bine de păstrat lățimea de 2,4 metri sau mai puțin. Pe lângă considerente de vizualizare, întreținerea de bază a iazului nu va fi niciodată foarte obositoare dacă toate secțiunile de iaz nu sunt mai mari de 1,5 metri de la mal.
Indiferent de forma pe care o alegeți, adâncimea minimă a iazului ar trebui să fie de cel puțin 60 de centimetri. Acest lucru asigură că nu vor fi mai puțin de 57 litri de apă pentru fiecare metru pătrat din suprafața iazului. Experiența arată că acești parametrii oferă condiții de apă mai stabile și face controlul algelor oarecum mai ușor. După ce dimensiunile iazului sunt stabilite, puteți folosi aceste informații pentru a estima cantitățile de materiale de care veți avea nevoie pentru construcție.

trasare-iaz
Studiați topografia zonei în care aveți în vedere să amplasați iazul. Încercați să vă imaginați o formă care se potrivește mediului natural. Într-un fel, puteți vizualiza iazul trasând pe teren cu praf de cretă sau nisip forme alternative până o găsiți pe cea potrivită. Dacă aveți în vedere încorporarea unui flux de apă sau cascadă în iaz, atunci ar trebui să vă uitați la caracteristicile din teren, care vă vor ajuta ca aceste elemente să pară naturale.
Gâdiți-vă la modul în care puteți folosi solul care va rezulta din săparea iazului, pentru a crea un relief interesant în jurul acestuia, cum ar fi nivelarea malului (pe terenurile în pantă), sau pentru a sprijini o cascadă sau flux de apă. Persoanele cu tern foarte deluros sau înclinat ar putea lua în considerare realizarea unui ansamblu de iazuri construind mai multe bazine mici, fiecare la un nivel diferit în curte. Acestea pot fi create ca iazuri independente, dar un aranjament mai interesant este de a le lega printr-o serie de fluxuri sau căderi de apă. Efectele vizuale și sonore pot fi destul de spectaculoase cu apa care curge din la lac în lac, cascada care se pierde în cascade mai mici și se revarsă în jurul arborilor și arbuștilor.

model-de-iaz-cu-cascade

Apreciați pagina noastră oficială -> https://www.facebook.com/hiwaters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.