Iazurile ornamentale

Iazurile ornamentale sunt construite în special pentru recreere.
Modelele de iaz ornamental tind să urmeze una din cele două tradiții: europene sau orientale. Oricine a văzut o grădină franceză sau mediteraneană este imediat impresionat de geometria formală. Plantările, căile și caracteristicile de apă sunt toate create în forme mari de triunghiuri, piramide, sfere și dreptunghiuri.

iaz-stil-mediteranean

Iaz in stil mediteranean

În contrast, grădină oriental înclină ca formă în direcția naturală. Plantele și caracteristicile de apă sunt realizate în forme neregulate și de multe ori distorsionate pentru a imita peisajul natural. Grădina în stil japonez este potrivită în special pentru spații mici, unde compoziția peisagistică și formele neregulate creează iluzia de spațiu mai mare.

iaz-stil-japonez

Iaz in stil gradina japoneza

Primele iazuri ornamentale

Iazul de grădină are o istorie lungă și glorioasă care se întinde până la începuturile civilizației. Urme de iazuri ornamentale au fost descoperite în Mesopotamia antică, de asemenea, cunoscută sub numele de leagănul civilizației. Iazurile ornamentale au fost cunoscute în Asiria, unde au fost cazuri în care apa a fost, uneori ridicată trei etaje pentru a fi utilizată în iazurile din turnul templului. Picturile din morminte arată că în Egipt iazurile de grădină au fost foarte apreciate, în parte din cauza semnificației lotusului în religia egipteana veche.

Un pic mai târziu, persanii au împletit în covoare imaginea iazurilor lor din gradină, astfel încât acestea sa le bucure privirile în timpul lunilor mai reci, precum și, dând astfel naștere la covoarele persane, care sunt și astăzi atât de populare. Tradiția ne spune că domnitorul persan Cyrus cel Tânăr a creat cuvântul „paradis” (persanul „pairidaeza”), ca un nume pentru grădina sa, prin combinarea cuvintelor persane „în jurul” și „perete”.

Iazurile ornamentale la romani și greci

Iazurile de grădină au fost destul de proeminente în cultura Romană. Orașul Pompei avea mai multe spații destinate bazinelor cu fântâni. Pe o scară mai largă, Împăratul Hadrian a avut un hipodrom, cu o grădină de apă enorm, inclusiv un canal central de mai mult de 1500 de metri lungime. Canopus, un canal curbat, care a fost parte a Teatrului Maritim al lui Hadrian, poate fi încă văzut astăzi, aproape 1900 de ani de la construcția sa.

Canopus - Villa lui Hadrian - Teatrul Maritim

Canopus – Villa lui Hadrian – Teatrul Maritim

În Grecia antică, mitologia spune că izvoarele naturale au fost case de zei și nimfe. Desigur, atunci, grecii din antichitate au venerat aceste zone și le-au decorat cu statui. De-a lungul timpului, decorațiunile au devenit mai elaborate, dând naștere la teatre de apă cunoscute sub numele de „Nymphaea”. Posibil din cauza dragostei lor pentru izvoare naturale, grecii nu s-au înclinat pentru a proiecta și construi iazuri de grădină artificiale.

Iazurile ornamentale în lumea musulmană

Musulmanii moștenit marea lor dragoste pentru iazurile ornamentale de la societatea persană foarte dezvoltată, pe care au cucerit-o în secolul al șaptelea e.n. Mai multe exemple excelente de grădini musulmane pot fi văzute și astăzi, inclusiv cele două din Spania de la Palacio de Generalife și Alhambra. Cea mai faimoasă grădină musulmană de azi este, probabil, cea din Taj Mahal – India. Construită de către conducătorul Mogul Shah Jahan ca un memorial pentru soția sa favorită, ea are o piscină spectaculoasă, în care se reflectă a întregul mormânt.

Taj Mahal

Taj Mahal

Iazurile ornamentale în Orientul Îndepărtat

În al treilea secol după Hristos, regalitatea din China a început construirea de lacuri artificiale pentru plimbări cu barca și diverse alte scopuri de agrement. Rutele pentru plimbare au fost amenajate pentru a ghida spectatorii într-o călătorie de contemplare, în timp ce grădinile contemplative au fost făcute în așa fel încât să fie vizualizate de la o terasă sau un alt punct de vedere în afara grădinii. Japonezii au fost, de asemenea, destul de ingenioși în dezvoltarea de tehnici pentru a adapta plante și pești făcându-le mai utile în grădină. Bonzaii sunt un exemplu excelent al acestui talent.

Renașterea

În timpul Renașterii italiene, iazurile ornamentale au servit un scop dublu. Pe de o parte, ele au fost opere magistrale de artă, strălucind prin arhitectură inspirată și statui clasice. Pe de altă parte, designerii de făcut adăugiri amuzante pentru a distra vizitatorii și, uneori, chiar de a juca farse pe seama lor.
Designerii francezi au fost dornici de a face uz de noile inovații italiene în iazurile ornamentale, adaptându-le la propriile nevoi și caracteristici de teren. Castelele înconjurate de șanțuri, au fost de multe ori pânză de pictura pentru noii designeri de grădină franceză, curgerea cascadelor italiene reflectând în luciul bazinelor datorită peisajului francez plat. Versailles, celebru prin a fi locul unde a fost semnat tratatul care încheia al doilea război mondial, este, de asemenea, bine-cunoscut ca având prima grădina franceză renascentistă.
Deși iazurile ornamentale au înflorit și s-au dezvoltat în grădinile din Franța și Italia, în această perioadă de timp, restul Europei părea puțin interesat de artă. Grădinile au rămas prin comparație, simple și de multe ori fără podoabe, oferind puțin în aspectul lor statuar.

Gradinile de la Palatul Versailles

Grădinile de la Palatul Versailles

Mișcarea peisagistică

La începutul anilor 1700 o mișcare a început în Anglia, care a revoluționat grădinile europene și iazurile ornamentale. Mișcarea peisagistică, așa cum a fost numită, a respins în mare parte grădinile formale în favoarea mai multor caracteristici naturale, deși idealizate și reproduse de om. De exemplu, fluxuri, ravene, cascade au fost mult mai de preferat decât jeturile sau fântânile. Astfel, mișcarea peisagistică a fost un pas înainte pentru europeni în direcția de grădini tradiționale chineze și japoneze.
Odată cu apropierea erei moderne, moșiile particulare pe scară largă au început să dispară. Cu toate acestea, parcurile publice au câștigat popularitate și au devenit noul subiect de interes pentru designeri de grădină.

Iazurile ornamentale în ultimi ani

În conformitate cu spiritul eclectic al timpurilor noastre, iazurile ornamentale moderne sunt de multe ori un amestec de stiluri europene și asiatice tradiționale. Recentele progrese și disponibilitatea pe scară largă a tehnologiei, sunt acum la îndemâna a tot mai mulți oameni. Disponibilitatea de consumabile pentru iazuri, cum ar fi kituri complete pentru iazuri și grădină, pompe de iaz, folii speciale pentru iaz, produse de tratare a apei, fac iazurile de grădină ușor de creat și de întreținut. În ultimii zece ani iazurile ornamentale au cunoscut o creștere extraordinară în popularitate, mii de oameni descoperă beneficiile și bucuriile de a deține propriile lor iazuri.
În timp, modul în care se creează iazuri ornamentale se poate schimba, însă nu și motivația noastră de a face acest lucru. Noi în permanență căutăm, așa cum au făcut și strămoșii noștri, o mică bucată de paradis, unde șă ne putem relaxa cu toate minunățiile ce ni le oferă o grădină cu iaz: apă curgătoare, nuferi plutind pe lac, pești grațioși și flori viu colorate ce se mișcă în adierea ușoară a vântului.

Apreciați pagina noastră oficială -> https://www.facebook.com/hiwaters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.