Instalarea iazului

Partea cea mai grea a construirii iazului este săparea. Angajarea unui excavator sau buldoexcavator poate economisi considerabil timp și energie, dar modelarea finală va trebui făcuta totuși cu o lopată. Pe terenurile greu accesibile săparea nu poate fi făcută decât manual. Indiferent de forma pe care o alegeți, asigurați-vă că de jur împrejur includeți o buza în partea superioara a iazului, care va fi de minim 20 pana la 25 cm lățime și 20 pana la 25 cm adâncime. Pietrele și plantele vor fi plasate de-a lungul acestei buze pentru a ascunde folia care căptușește iazul și care se va extinde deasupra suprafeței apei. Desigur, puteți sa includeți mai multe astfel de buze în iazul dumneavoastră (în formă de trepte), care să vă confere mai multe locuri pentru plante. Verificați de mai multe ori marginea iazului pentru a vă asigura că este la același nivel.

buza-plante-si-pietre

Partea de jos a iazului ar trebui să fie înclinată. Dacă utilizați un sistem de filtrare, o cascadă sau flux de apă, cel mai adânc punct ar trebui să fie la capătul opus al lacului, de unde apa intră în iaz. Astfel, materialul care se adună în iaz va tinde să se strângă la un capăt, de unde poate fi îndepărtat cu ușurință.

După ce excavarea de bază a iazului este finalizată, este esențial să se elimine orice pietre, rădăcini de copaci sau alte obiecte care ar putea străpunge folia sub greutatea apei care va fi deasupra. Nivelați suprafața solului. Un covor vechi, doi centimetri de nisip umed sau chiar ziarele pot fi utilizate pentru a netezii solul gropii și pentru a proteja căptușeala.

netezire-suprafata

Desfaceți folia cu grijă în groapă și aranjați-o lejer pe poziție. Puneți câteva pietre la colțuri să țină folia în loc, și începeți să umpleți iazul cu apă. Deoarece apa trage folia pe poziție, reglați materialul până devine plat (fără cute) și se mulează bine pe forma gropii. La colturile mai dificile vă puteți ajuta de anumite plieri creative care să vă permită așezarea foliei mai bine.

În timp ce iazul se umple, asigurați-vă ca între folie și pământ nu rămân spații goale. Face ajustări prin adăugare sau eliminare de sol, acolo unde este necesar. Odată ce iazul este plin, tot ce rămâne este să plasați pietrele în jurul buzelor și apoi tăiați excesul de folie.

asigurare-margini-iaz

Puteți de asemenea opta pentru mascarea completă cu pietre a căptușelii bazinului rezolvând astfel și ascunderea elementelor instalației de filtrare. Golind mai întâi bazinul de apă, veți căptuși pereții acestuia cu pietre mari iar suprafețele plane cu pietre mai mici sau cu pietriș.

mascare-fund-bazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.